Pagini

luni, 20 mai 2013

Adrian Halpert - Câți bani iau “vedetele” ca să ne prostească la TV.


EXPLOZIV! - Dezvăluiri din culisele emisiunilor
Publicat de Adrian Halpert pe: 1 decembrie, 2012

V-aţi întrebat vreodată cum se face că aproape aceiaşi invitaţi se plimbă între televiziuni cu aceleaşi “scandaluri”, cărora li se adaugă câte un amănunt în funcţie de postul TV? Cum de aceiaşi oameni, “vedete”, sunt subiecte de presă zile la rând, pentru ca apoi să revină după scurte pauze de câteva zile? “

Acces Direct”, “Un show păcătos”, “CanCan TV”, “Wow Biz” şi alte emisiuni de gen rulează aceleaşi subiecte, dar fac audiențe demne de luat în seamă. Reţeta e destul de simplă: scandal = audienţă = publicitate = bani şi, apoi, de la capăt… Ei bine, un personaj din interior, un “insider”, ne introduce astăzi în bucătăria acestor emisiuni. A lucrat în mai multe televiziuni, ştie cu ce se mănâncă producția unor astfel de showuri, lucrează chiar în acest moment într-o televiziune, dar, sub masca anonimatului, a decis să le explice telespectatorilor cum sunt prostiţi zi de zi. Nu putem să dăm prea multe detalii despre interlocutorul nostru, din motive lesne de înţeles. O să-i spunem simplu: Alex…
Reporter Virtual: Alex, am decis să avem această discuţie, pentru că mi-ai spus că cea mai mare parte a subiectelor prezentate în emisiunile aşa-zis tabloide sunt fabricate…
Alex: Sigur că sunt fabricate! De unde atâtea subiecte pentru atâtea emisiuni, zi de zi, când piaţa noastră de showbiz este destul de limitată şi când adevăratele vedete se pot număra pe degete?!
Vrei să spui că există o înţelegere între producători, realizatori şi invitaţi?
Sigur că există înţelegeri, chiar şi contractuale.
Adică “vedetele” sunt plătite pentru apariţiile lor?
Da. Fiecare emisiune are un buget alocat pe zi, care se învârteşte undeva pe la 1000 de euro, 40-50 de milioane de lei vechi. Ce se economiseşte într-o zi se reportează, aşa că anumite subiecte beneficiază de bugete mai mari. Bineînţeles, oricum bugetul se suplimentează uneori în funcţie de subiect.
Şi cum sunt plătite “vedetele”? Din buzunar? Au contracte?
Foarte rar din buzunar, pentru că nu ne putem descărca în contabilitate. Au contracte de drepturi de autor sau contracte de prestări servicii şi au tarife pe zi,pe scandal, în funcţie de emisiune. Şi le negociază telefonic sau, câteodată, cu doar câteva minute înainte să se intre în direct…
Poţi să-mi dai câteva exemple?
Sigur. De pildă, Oana Zăvoranu, care tot face caz de afacerile ei, trăieşte de fapt din emisiuni de genul ăsta. Ia cam 1500 – 2000 de euro la două emisiuni şi ai văzut cât este de prezentă peste tot. Face bani frumoşi. Maică-sa, Marioara, e şi ea plătită, dar are tarife mai mici, cam 20 de milioane de lei vechi pe apariţie, însă apare şi ea destul de des. Pe ea, o înţeleg, că e femeie de afaceri.
Sunt şi vedete mai scumpe?
Sigur! Dar nu multe. Şi Monica Gabor, de pildă, atunci când e în ţară , încasează cam 2000 de euro la una-două emisiuni în funcţie de subiectul adus în discuţie… Bianca Drăguşanu, la fel – 2000, dacă vrei să-ţi vorbească şi despre Adrian Cristea. Altă vedetuţă scumpă e Vica a lui Piţi, fosta balerină Viktoria Blohina. Vica ia acum în jur de 1000 de euro pe apariţie, dar atunci când şi-a făcut debutul fulminant, la CanCan TV , a încasat vreo 8000 de euro ca să-l facă zob pe Piţurcă în direct. Pro TV i-a plătit silicoanele… După aia, pe măsură ce subiectul s-a mai răcit, sumele au început să scadă progresiv. Acum Vica e doar un personaj “de întreţinere”, adică nu mai furnizează bombe, dar aduce o oarecare audienţă constantă .
Şi care sunt cei mai “ieftini”?
Păi, Mariana Moculescu. Ia între 6 şi 8 milioane. Costin Mărculescu – 3 milioane. Denisa Nechifor, fosta nevastă a lui Adrian Cristea, 10-15 milioane. Cuplul Viorel & Oana Lis, la fel, vreo 10-15 milioane, în funcţie de cât de penibil e subiectul pe care se pretează să-l joace… Sânziana Buruiană şi Simona Sensual – cam 5-6 milioane.
Sunt şi excepţii? Adică tarife care sar din schemă. Evenimente excepţionale?
Da. Profesorul de sport de la Jean Monet , care a fost acuzat de viol în scandalul cu eleva lui a făcut cam 25.000 euro în total în lunile alea cât s-a tot perindat pe la televiziuni. Sau Bogdan Vlădan, fiul criminalului de la Perla, Gheorghe Vlădan, a luat 4.000 euro de la CanCan TV , de la Kanal D ca să spună povestea părinţilor lui. Excepţia excepţiilor e în decembrie. Trebuie să se pregătească băieţii cu bani mulţi. Sărbători, chestii… Acces Direct, Un Show Păcătos, Drept la Ţintă, Wow Biz şi Măruţă o să se bată pe toate piţipoancele, pe toţi cretinii, îi pun să taie porcul, să facă cozonaci… O să vezi, o să fie o maneleală continuă… Oricum, toți ăştiălalţi sunt supăraţi pe Măruţă, că el a stricat preţurile pe piaţa asta, adică le-a săltat şi ăilalţi au fost nevoiţi să ţină pasul. A, am uitat-o pe Nikita. Acum cică e prin Spania. Pe vremuri lua 100 de euro pe emisiune, o vedeai peste tot… Acum s-a şmecherit: cere avion + cazare trei nopţi la hotel + 400 euro ca sa îţi stea la poveşti două-trei seri.
Foarte interesant. Şi, în afară de vedete, pe ce se mai cheltuiesc banii?
Păi, dacă se ceartă ceva cântăreţi între ei, se sinucide vreo starletă, eu ştiu, alte scandaluri de genul ăsta, toţi vecinii ăia care apar, cunoscuţii care se perindă pe la tv iau bani, cam 2-4 milioane, in fucţie de cota de interes a subiectului. La asta mai adauga costuri cu recuzita, cu torturi care li se oferă, cu cadouri, cu închirieri de locaţii.. Multe aşa-zise scandaluri (Lis cu Oana, Mariana Moculescu cu foştii iubiţi etc) sunt fabricate de echipele de producţie, iar ăia primesc bani ca să-şi spele rufele în public. Câteodată se mai şi creează personaje penibile, gen “ţăranul cu Maseratti”, care te salvează când eşti în pană de invitaţi.
Adevărate fabrici de dat bani şi de făcut bani sunt emisiunile astea, din câte spui tu…
Da. Fiecare emisiune are cam 15 inşi, un fel de redacţie care se ocupă de show. Reporteri sunt vreo 5-6, restul se ocupa de producţie, detalii etc.
Şi preţurile astea cerute de vedete sunt fixe?
Nu. Ţi-am zis, variază în funcţie de subiect, în funcţie de context. De exemplu, dacă Moculeasca e în mijlocul unui nou balamuc şi trag de ea mai mulţi, atunci cere şi ea mai mult. Ştie şi ea, nu e proastă, că dacă o chemi să o facă varză Vadim în direct trebuie să-şi dubleze tariful. Pe Bianca, Moni, Zavo – le vezi ceva mai rar, sunt şi mai scumpe şi ţin foarte tare de preţ! Au ajuns să se obişnuiască cu banii şi acum, dacă o televiziune le cheamă pur şi simplu pe o ştire nu vin. Nu există show fără bani! Am uitat să-ţi spun că atunci când e vreun proces, de exemplu al profesorului de sport sau Zăvoranca vs vrăjitoare, Moni vs Iri apar alături de “staruri” tot felul de avocaţi. Mulţi dintre ăştia îi apară gratis pentru a-şi câştiga faimă, din care scot, ulterior, evident, tot bani… Ei le supervizează de multe ori şi contractele cu posturile de televiziune şi devin un soi de impresari neoficiali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu