Pagini

sâmbătă, 18 mai 2013

Naţional - Ministrul Sfârșitului Culturii


Mulți dintre cei ce au ocupat fotoliul de ministru al culturii în ultimii ani au îmbrățișat retorica companiei canadiene de minerit cu cianuri. Nici măcar unul însă nu a fost într-atât de iresponsabil încât să semneze pentru distrugerea unuia din cele mai importante obiective culturale din țară – Roșia Montană.

Domnul Barbu își înțelege cu dificultate atribuțiile și responsabilitățile de ministru referitoare la protejarea patrimoniului. Timp de zece ani, Ministerului i-au fost înaintate solicitări și atenţionări din partea celor care au expertiza să se pronunţe fără echivoc pe teme legate de protejarea patrimoniului. Ministrul Culturii, cu bună-știință, preferă să le ignore, alegând calea, aparent aurită, spre SFÂRȘITUL CULTURII.
Iar această barbarie a ministrului încalcă Convenția Patrimoniului Mondial unde se precizează că includerea Roșiei Montane pe lista UNESCO depinde ca ultim pas de SEMNĂTURA MINISTRULUI. În schimb, dl. Barbu alege să asculte vocea primarului din Roșia Montană sau a altor lobby-iști de rang mai mic sau mai mare ai companiei canadiene. Știm însă că procedura de includere a unui sit în patrimoniul mondial a fost creată în mod expres pentru ca soarta monumentelor importante să nu stea în pixu’ sau la dispoziția unor oameni care nu le înțeleg valoarea și care, probabil, le-ar vinde și pe o ladă de bere.
Restaurarea caselor de patrimoniu nu se face cu rigips și fier-beton, cum s-a priceput compania minieră de la Roșia Montană să o facă. Barbarul nu este capabil să observe diferența și laudă cele câteva case renovate, în niciun caz restaurate. În fond, el nu a fost niciodată la Roșia Montană și nici nu vrea să meargă. Propune însă înlocuirea autenticului cu mulaje de ghips și reconstrucții 3D cu banii din mita oficială de 70 de milioane de euro de la canadieni.
Monumente ce au rezistat mii de ani în fața eroziunii, a hoardelor barbare sau chiar a comuniștilor puși pe demolări acum urmează să fie distruse. Și nu ar fi distruse de cutremure sau de război, ar fi distruse cu semnătura unui barbar inconștient.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu